Publisert

Hva er din water-footprint?

Såklart snakker vi ikke om fotavtrykk, men hvor mye vann vi egentlig forbruker.
Vann er i alt rundt oss og brukes til alt mulig. For de fleste av oss er det tilgjengelig 24 / 7. Vi bruker det til å lage mat, vaske opp, dusje og mye mer. Og som regler tenker vi ikke på det som en dyrebar vare, noe som må tas vare på og behandes varsomt.

The Water Footprint Network fremmer «overgangen mot en bærekraftig, rettferdig og effektiv bruk av ferskvann-ressurser verden over.»
Konseptet av en ‘water footprint’ ble formulert av prof. Arjen Hoekstra hos UNESCO-IHE, og utviklet ved University of Twente i Nederland.

WFN ser på ting som f.eks. relasjonen mellom vanlig forbruk og vann. For eksempel så kreves det 15.000 liter vann for å produsere 1 kg storfekjøtt, men dette kan variere fra land til land avhengig av noen faktorer. Det tar 2500 liter vann for å produsere 1 kg ris og 300 liter vann for å lage 1 liter øl.
Men WFN tenker også water footprint på nasjonalt nivå. Indonesia f.eks. hadde en footprint på 270 milliard kubikkmeter per år i perioden 1997-2001. India derimot hadde en water footprint på 987 milliard kubikkmeter per år i samme perioden.

Gjennomsnitts water footprint for Nordmenn er 1423 kubikkmeter pr. år. Og dette er absolutt noe å tenke på.
Du kan regne ut din egen water footprint mha denne kalkulatoren.