Publisert

E. coli-bakterier

Noen har visstnok hatt et lite uhell, i Vestre Toten, Oppland, og E. coli-bakterier ble registrert i drikkevannet der.
Nå er det slik at det er mange typer E.coli-bakterier og ikke alle er like ille som utbruddet i Tyskland, så hvor ille er det egentlig, og hva er det egentlig?

Escherichia coli

E. coli er en forkortelse for det medisinske uttrykket Escherichia coli. E. coli bakterier lever normalt i tarmen, hvor den hjelper kroppen å bryte ned og fordøye maten du spiser. Den kan også forekomme i mat, som biff og grønnsaker.

Enkelte typer (kalt stammer) av E. coli kommer fra tarmen inn i blodet, og det kan forårsake en meget alvorlig infeksjon.
Har du en E. coli-infeksjon kan du ha disse symptomene:

  • dårlig mage og kramper
  • oppkast
  • diaré, noen ganger med blod i avføringen

E. coli og mat

Biff kan inneholde E. coli fordi bakteriene ofte infiserer storfe. Det kan være i kjøtt som kommer fra storfe og det er også i avførsel, som brukes som gjødsel. Hvis vann eller gjødsel som benyttes til å vokse grønnsaker er forurenset med E. coli kan det skje du finner det i maten din, og det kan du bli syk av.

Varme kan drepe E. coli så det anbefales at du steker biffen (særlig kjøttdeig) til den er kokt igjennom. I Vestre Toten må de nå altså koke drikkevannet fra springen, helt fram til smittekilden er funnet og systemet renset (= det smittede vannet rant gjennom).

Hva ville legen gjort?

Hvis du har symptomer på E. coli forgiftning tar legen noen blodprøver samt en prøve av avføringen. Det blir så kontrollert for å se om en skadelig stamme av E. coli er tilstede. Så selv om diaré er ett av de viktigste symptomene, bør man ikke ty til anti-diaré medisiner med en gang – fordi det påvirker tiden det tar å bli frisk.

Forebygge!

Godt kokt kjøtt, rengjøring av benkeplatene, og å være oppmerksom på meldinger om tilbakekallinger eller annet, bidrar til å forebygge E. coli-relatert sykdom. Vannfiltere hjelper som regel også mot denne bakteri hvis de har små hull som stopper bakteriene.

Utover det kan du tenke på å:

  • Bestille Hawaii-burgeren ‘well done’ når du er på restaurant, kanskje spesielt når du er på ferie, og sjekke om den faktisk er brun og ikke rosa på innsiden.
  • Ikke svelge vann der (mange) mennesker svømmer. Hvis vannet inneholder menneskelig avføring eller avfall kan det inneholde E. coli bakterier.
  • Alltid vaske hendene etter du har brukt doen og før du spiser.