Publisert 1 kommentar

Et tilbakeblikk på vanndispenserens historie

Vannkjøleren eller vanndispenseren, som idag er en naturlig del av inventaret på mange kontorer, er langt fra noen ny innretning. Faktisk begynner det å nærme seg 100 år siden verdens første vanndispenser så dagens lys, riktignok i en utforming ganske annerledes fra dagens modeller.

Forløperen til vanndispenseren var vannfontenen – en innretning som fremdeles finnes på en del plasser, der vannet sprøyter opp som i en liten fontene og du bøyer deg ned og drikker direkte av strålen. Man regner med at den første drikkefontenen ble oppfunnet rundt 1906 av to amerikanere, Halsey Willard, og Luther Haws som patenterte ideen i 1911.

I løpet av 1920-tallet kom det flere produkter på markedet, alle med det tilfelles at de brukte is for å kjøle ned vannet. Det var naturligvis ikke alltid like praktisk å måtte huske å fylle på ny is i vanndispenseren støtt og stadig, noe som ledet til den første dispenseren med elektrisk kjøling, som så dagens lys i 1938.

Vannkjøleren som en selvstendig enhet, slik vi kjenner den idag, ble oppfunnet i 1972 av det amerikanske selskapet Haws Corporation, et selskap stiftet av samme Lufther Haws, som 60 år tidligere tok patent på sin drikkefontene.

Dagens moderne vanndispensere kjøler normalt vannet, enten via en halvleder-basert teknikk (som f.eks. denne bordmodellen), eller vha. en kompressor (f.eks. gulvmodellen), på samme måte som i et kjøleskap.
Men uansett utforming og teknologi er vanndispenseren en u-unnværlig del av manges arbeidsdag og samtidig kan det være et viktig sosialt samlingspunkt på jobben.

1 kommentar på “Et tilbakeblikk på vanndispenserens historie

Det er stengt for kommentarer.