Publisert

Polytetrafluoretylen til unnsetning!

Mens de fleste av oss har tilgang til klart og rent vann, er det mange mennesker som ikke har dette privilegiet.
Over 3900 barn dør av sykdommer forårsaket av forurenset vann – hver dag.
Men Steve Dentel fra University of Delaware ønsket å gjøre noe med dette og han tror han kan ha en løsning.

Hans idé er å kle inn toaletter med GORE-TEX-lignende materialer.
Dette vil forhindre at patogener (bakterier og virus som forårsaker sykdommer) i menneskelig avfall siver ut av latriner og inn i grunnvannet. Det sorger også for at avfallet tørker ut og gir mindre grobunn for bakterier.
Steve fikk finansiering fra Bill og Melinda Gates Foundation til å forske mer på dette. Hvis resultatene i laboratoriet blir positive kan han få opp til 1 million for å prøve dette ut i feltet.

«Vanligvis er forskning ved universiteter veldig high tech. Men å gjøre forskning som også vil utgjøre en forskjell i underutviklede deler av verden, det er noe jeg alltid ønsket å gjøre,» sa Dentel.
«Det er mye vanskeligere å få finansiering til å gjøre slikt research, så jeg er veldig takknemlig for dette.»

I sine foreløpige laboratorietester satt Dentel avløpsvann inn i en GORE-TEX hanske. Etter en dag hadde den mistet omtrent halvparten av væsken.
En vanlig plastikk-hanske derimot ville beholdt all fukt. Han hevder at vannet som sivet ut var like rent som destillert vann.

Gore-Tex er en variant av polytetrafluoretylen (PTFE), oppfunnet av Robert W. Gore.
Det er en værbestandig, kjemisk inert materiale som brukes i medisin, industri, elektro og tekstilprodukter. Og kanskje snart som billig alternativ til vannrensing.