Publisert

Nanopartikler i drikkevann… et alvorlig problem?

Nanoteknologi er blitt populært og brukes i en rekke forskjellige områder, så som bygningsmaterialer, elektronikk og til og med kosmetikk.
Ettersom flere og flere de nanomaterialer som brukes i teknologien blir en del av den naturlige verden, er det viktig å finne ut akkurat hvordan de påvirker kroppen vår.

Jonathan Brant, en assisterende professor ved University of Wyoming fikk nylig en stipend for å studere vannbehandlingsanlegg for å fjerne nanomaterialer fra drikkevannet.

Akkurat hvordan nanopartikler oppfører seg i vannbehandlingssystemer er ikke helt forstått, og bekymringen er hvor mye havner i drikkevannet.
Noen nanopartikler ser ut til å være svært giftig for akvatisk liv og flere menneskelige celler; mer forskning er nødvendig for å forstå dette bedre.

Nanomaterialer er bittesmå, mikroskopiske partikler med noen ganske unike egenskaper; for eksempel påvirkes de ikke av tyngdekraft.
Dette gjør dem svært nyttige i utviklingen av produkter for en rekke bruksområder og nanoteknologi forventes til å bli en stor industri i fremtiden. De er så små at de ikke blir hindret av keramiske filtre.

«Vannforbruk er den desidert viktigste måte for at forurensende stoffer når individer,» sier Brant. «Vår forskning tar sikte på å avgjøre hvor trygt drikkevann egentlig er, når det gjelder nanomaterialer.»

I løpet av tre år med forskning vil Brant og hans assistent Eric Pfeiffer arbeide med Centre Europeen de Recherche et d’Enseignement des Geosciences de l’Environnement (CEREGE) i Frankrike.