Publisert

Desinfeksjon av en vannkjøler eller vanndispenser

Er det vann i nærheten er det er som regel alltid fare for bakterier og virus, og disse kan smitte selv ved meget lave konsentrasjoner i drikkevann.
Klorin er uten tvil det hyppigst brukte middel til desinfeksjon av drikkevann, og vannverket bruker lave klorindoser i springvann for å gi beskyttelse mot de vanligste vannbårne sykdommene.

Også i en vanndispenser er det fare for bakterier og virus, og foruten rengjøring er det derfor også å anbefale at vannkjøleren desinfekteres periodisk. Prosedyren er lik for både vår gulvmodell og bordmodell vandispenser.

  1. Dra ut ledningen.
  2. Ta 2,5 til 3 liter vann fra springen og bland inn en halv teskje klorin. Det er veldig lite, men mer er ikke nødvendig.
  3. Ta av vannbeholderen. Sjekk rengjøringsprosedyren for tips.
  4. Tøm kaldtvannstanken. Ha en kopp under vanndispenserens kaldtvannsuttak og åpne kranen til alt vann har kommet ut. Ikke gjør dette for varmtvannstanken – for det første er det er ikke nødvendig siden den varmer opp vannet til over 90 °C og de allerfleste bakterier dør ved 75 °C, og videre ville det smakt klor i lang tid etterpå.
  5. Hell blandingen opp i vanndispenseren og la stå i 5 minutter. Ikke overdriv: 5 minutter er virkelig nok.
  6. Rengjør i mellomtiden vann-uttaket med en klut som er dyppet i løsningen. Tørk godt av.
  7. Skyll ut alt vann gjennom kaldtvannsuttaket.
  8. Ta 3 liter vann fra springen og hell det opp i vanndispenseren. Skyll det ut gjennom kaldtvannsuttaket. Gjenta dette minst en gang til.
  9. Fyll på igjen med vann og prøvesmak både varmt og kaldt vann. Hvis det smaker klorin trenger du å skylle mer vann.
  10. Er du fornøyd kan du sette tilbake vannbeholderen oppå vannkjøleren igjen.

Les gjerne også prosedyren for å rengjøre vanndispenseren.