Publisert

10 Fakta om vann

Her kommer 10 mer eller mindre kjente fakta om vann.

  1. Den kjemiske betegnelsen på vann er H2O
  2. Et vannmolekyl består av to hydrogen atomer og ett oksygen atom
  3. Den menneskelige hjernen består av ca. 75% vann og kroppens skjelett av ca. 25% vann.
  4. Vannet vi drikker har sirkulert rundt i naturens egen vannsyklus i millioner av år. Vannet vi drikker idag var tilstede på jorden da dinosaurene levde.
  5. Skyer består av millioner av bittesmå dråper med vann. Hver slik dråpe er så liten og lett at den kan sveve i luften og bli løftet opp og transportert rundt av varme luftstrømmer som stiger opp fra bakken.
  6. 97% av jordens totale beholdning av vann finnes i havet, 2% er bundet opp som is i arktiske strøk, hvilket betyr at bare 1% av jordens vannresurser brukes til å fylle alle verdens bekker, elver, innsjøer, atmosfæren og vanndispenseren på kontoret.
  7. Når vann blir varmet opp omdannes det til vanndamp, som egentlig er en gass.
  8. Vann er den eneste substans som faktisk blir større når den blir kaldere. Når vann fryser til is øker volumet drastisk. Dette er grunnen til at vannrørene dine springer lekk når de fryser.
  9. Vann er noe av det mest essensielle den menneskelige kroppen trenger. Du kan overleve flere uker uten mat, men bare noen få dager uten vann.
  10. Romerne er kjent for deres akvedukter, som ble bygget for å bringe rent drikkevann inntil Roma. Enkelte av disse var så lange som 100km.