Publisert

Vann-blogg

Olje er kanskje den mest omsatte råvare i verden (følgt av kaffe av alle ting), men både olje kan man godt leve uten over lang tid. Den allerviktigste ressursen her på jorden er vel kanskje vann. Uten den ingen vekst, ingen liv.

Du prøver sikkert å leve sunt, spise variert og trene en del. Men den viktigste og mest basale faktor for en sunn og frisk kropp er vann. Ca. 60% av vekten til en gjennomsnittlig person er vann og ca. 2/3 av kroppens organer og strukturer er vann. 80% av blodet vårt, 75% av hjernen, 73% av musklene og 25% av knoklene våre er vann.
Nest etter oksygen er vann det mest essensielle element i den menneskelige fysiologien. Vi kan overleve uker uten mat, men bare noen få dager uten vann.

Vann spiller en vital rolle i nært sagt alle kroppens funksjoner. I tillegg til å fungere som kroppens eget aircondition-anlegg som regulerer kroppstemperaturen, brukes vannet til å transportere oksygen og næringsstoffer rundt til cellene i kroppen, hjelper til å omdanne mat til energi, sørger for at lever og nyre fungerer optimalt, hjelper til å nedbryte fet, fjerne avfallsstoffer fra kroppen og mye mye mer.
Ingen annen substans i den menneskelige kroppen er av så stor viktighet som nettopp vann.

På daglig basis mister et gjennomsnittsmenneske ca. 3 liter vann, gjennom urinen og avdamping fra kroppen. En rekke faktorer som aktivitetsnivå, luftfuktighet og temperatur, inntak av saltholdig mat eller mye kaffe og te, etc. øker vesketapet. For mange er det for en eller annen grunn vanskelig å kompensere for det, noe som kan gå på bekostning av kroppens yteevne og konsentrasjonsevnen.

I Norge jobbes det hard for at de aller fleste har tilgang til friskt og rent drikkevann, rett fra springen. Bruk den! 🙂