Publisert

Ikke bare alu..

Godt drikkevann fra springen er noe som mange av oss tar for gitt. I noen områder tyr vi til godt drikkevann fra flaske, men det går ikke en dag at vi bruker springer og at det strømmer rent, friskt, varmt eller kaldt vann. Egnet for alle våre innfall og påfall – som en lang dusj, å barbere seg eller vann for en god kopp kaffe.
Men for millioner av mennesker verden, er rent vann en luksus.

Mange har prøvd og prøver å gjøre noe med dette, på forskjellige måter, og med varierende grad av suksess. For mange som bor i utviklingsland er det dog slik at de ikke mangler tilgang til fersk vann, men også at de mangler en pålitelig kraftforsyning.
Et forskerteam fra Purdue University, Indiana har kommet med en løsning som kan meget vel «slå to fluer i ett smekk»…

Teamet har utviklet en aluminiumslegering som ikke bare brukes for å rense vann til drikkevann, men også drar ut hydrogen som deretter kan brukes til å generere elektrisitet. Design som er patentert er faktisk ganske enkelt. Genialt egentlig.
Legeringen, som inneholder aluminium, gallium, indium og tinn, blir nedsenket i enten fersk eller saltvann. Reaksjonen som skjer gjør at vannet blir til damp og hydrogen og aluminium tri-hydroxide produseres til all aluminium er oppbrukt. Hydrogenen kanaliseres da til en brenselcelle og kan brukes til å generere elektrisitet. Vann som produseres med dette systemet er rent fordi temperaturen dreper eventuelle bakterier som finnes i vannet. Aluminum tri-hydroksid er visstnok ikke giftig, og kan deponeres trygt.

Forskerne ser allerede for seg mange muligheter, inkludert vann-desalinering, militære operasjoner, bistand ved naturkatastrofer, små samfunn, osv. osv. Drikkevann kan produseres for under ei krone pr liter, og strøm på ca 2 kroner per KWh. Jerry Woodall, en Purdue University professor i elektro og datateknikk mener at det kan være en veldig kostnadseffektiv måte å produsere strøm på i situasjoner der det ikke er mulig å bygge større kraftstasjoner, kraftledninger og alt som skal til – spesielt i avsidesliggende områder.

Men… sålangt er det ikke blitt utviktet noe prototype, og alt teknologien har generert sålangt er en del buzz og forventninger.